A JÓGARÁDZSA Kiválósági és Közönség Díjakról

A Díjak alapításának célja

Ennek a kezdeményezésnek a célja, hogy fényes megvilágításba és a figyelem középpontjába kerüljenek a jógának, ennek a test és a lélek egyensúlyát, harmóniáját kiváltképpen szolgáló tevékenységnek a magas szintű művelői és oktatói.

Az Alapító, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola közülük szeretné minden évben a legkiválóbbakat megtalálni. Akiknek odaadományozhatja a „Jógarádzsa” címeket, hiszen a szakmai bizottság és a jógázók közössége az adott évben őket választja meg a jógaoktatók „királyainak”. Akik – bár a díj neve „rádzsa”, azaz királyok – lehetnek „rání” , azaz királynők is, teljesen egyenlő eséllyel. Akik számára a jóga minden bizonnyal nem csak munka, hanem szórakozás is, akik képesek annak mestereként igazi megújulást, szemléletváltozást hozni mások életébe.

A Díjak odaítélését nem befolyásolja, hogy a jelöltek mit tekintenek a jóga filozófiai végcéljának, vagyis hogy milyen világnézeti irányzathoz tartoznak.

Kiknek szánjuk a Díjakat?

Azoknak a jógaoktatóknak, akik
 – kiemelkednek a jógagyakorlatok rendszeres oktatásában, és
 – a jógatermek falain kívül, a hétköznapi életükben is megvalósítják a jóga etikus életmódra vonatkozó, örökérvényű alapelveit,
 – valódi példaként szolgálnak valamennyiünk számára az önművelés és önmegvalósítás terén;
 – védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek;
 – az ászanákra, illetve légzőgyakorlatokra koncentráló modern stílusokat képviselők kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs vagy gyógyító jellegű munkásságuk alapján kerülhetnek elismerésre;
 – vegetáriánusak és káros szenvedélyektől mentesek.

A Díjakkal járó jogosultságok

– A Jógarádzsa Kiválósági Díj Jógaoktatóknak anyagi elismerése: nettó 1000 euró kerül a Díjazottnak átadásra.
 – A Jógarádzsa Közönség Díj Jógaoktatóknak anyagi elismerése: nettó 500 euró kerül a Díjazottnak átadásra.

 – A Díjak erkölcsi elismerései: jogosultság a „JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas”, valamint a „JÓGARÁDZSA Közönség Díjas” címek időbeli korlát nélküli használatára.
Ezeket a címeket a Díjazottok személyes weboldalaikon, illetve oktatásuk helyszínén is feltüntethetik. A megválasztást követő egy év elteltével a választás évének feltüntetésével együtt használható a cím (pl. JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjas vagy JÓGARÁDZSA Közönség Díjas).
A Díjak által e kiváló emberek szélesebb körben is megismerhetővé válnak. 

A Díjazás menete

A díjazás két szakaszból áll:
1. Ajánlás szakasza
2. Szavazás szakasza

1. Ajánlás szakasza
A szervezők felhívására a magyar jógagyakorlók közössége küldi be azoknak a jógaoktatóknak az elérhetőségeit, akiket méltónak tartanak a „JÓGARÁDZSA Díjak” elnyerésére.
A beküldött ajánlások alapján a szervezők hívják meg a jógaoktatókat a jelöltség elfogadására. A jelöltség elfogadása az alapfeltételeket is tartalmazó pályázati anyag visszaküldésével történik.

2. Szavazás szakasza
Az Alapító által felkért szakmai bizottság a jelöltséget elfogadók közül választja ki a a Jógarádzsa Kiválósági Díj Jógaoktatóknak nyertesét. A szakmai bizottság a Jógarádzsa Közönség Díj Jógaoktatóknak szavazására legalább három főt választ ki szakmai szempontok szerint. A szakmai bizottság a Jógarádzsa Kiválósági Díj Jógaoktatóknak nyertesét a Jógarádzsa Közönség Díj Jógaoktatóknak szavazásán nem indítja.
A kiválasztottak között internetes közönségszavazatok döntik el, hogy ki lesz jogosult a „JÓGARÁDZSA Közönség Díjas” cím viselésére.

Az eredményhirdetésről

Az eredményhirdetésre és a Díjak átadására ünnepélyes keretek között kerül sor.

A Díjak Alapítójáról

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely államilag elismert BA diplomát adó képzést nyújt a jóga területén (A Főiskoláról a www.bhf.hu oldalon tudhat meg többet.)

Jógamester szakának hallgatói a három éves képzés alatt a jóga és a védikus kultúra minden fontosabb területével megismerkedhetnek. A több, mint 2500 órás oktatás során mélyreható elméleti és gyakorlati képzést kapnak a védikus irodalom és a jógaszentírások tanításai; a szanszkrit nyelv; az ászana és pránájáma gyakorlatok; egészségtani ismeretek, jógapszichológia; a meditáció módszerei; a világvallások filozófiája, és az olyan szakrális tudományok, mint például a szent tér filozófiája, a védikus matematika, valamint a szakrális zene területén is.

Oktatói magasan képzett, komoly lelki gyakorlók, akik saját életükben is alkalmazzák a jóga és az önmegvalósítás legfontosabb elemeit, s így példaképei is a diákoknak. Szellemi-lelki táplálékukat a Védánta gaudíja-vaisnava tanítványi láncolatából kapják, míg a jóga fizikai aspektusait tekintve a Gangótri közelében, a Himalája hegyei között élő srí-vaisnava közösség jógí-bhaktái iránymutatásai segítik munkájukat, akikkel rendszeres, élő kapcsolatot tartanak fenn.

Ha Ön ismer olyan jógaoktatót, akit érdemesnek tart a Jógarádzsa Kiválósági Díjra, valamint a Jógarádzsa Közönség Díjra, akkor ITT elküldheti ajánlását részünkre.