Jógarádzsa Kiválósági Díj nyertese 2017:
Szabó Ágnes Szítá

Képviselt irányzat: Sivananda tradícionális jógairányzat

Oktatás helye: Sivananda Jógaközpont (1028 Budapest, Szegfű u. 2.)

Oklevele(i): jógaoktatói oklevél, 1995, Budapest

Mióta oktat: 1996

Mit oktat: Bhagavad-gítá, kírtana-jóga, meditáció jógagyakorlók számára, illetve jógaoktatói képzésekben

Szakmai életútja:
1994-ben kezdett érdeklődni a jóga iránt Dr. Baktay Ervin „A Diadalmas Jóga” c. könyvének hatására. Ekkor Magyarországon a jóga még gyerekcipőben járt.

1995 tavaszán találkozott Veres András Omkárával, aki indiai oktatóképzéséről hazatérve éppen készült elindítani az első Sivananda jóga alaptanfolyamot Magyarországon. Első találkozásukkor már tudta, hogy azt az átfogó tudást keresi a jógáról, amit Szvámí Sivánanda tanításai tartalmaznak. Az alaptanfolyam elvégzése után 1995 szeptemberében részt vett a legelső Sivananda jógaoktató képzésen.

1996-ban a pilisszentléleki Sivananda ásrama megépülése után elsőként élvezhette az elvonulás nyújtotta teljes, jógikus életet. Az ásramában szervezett jógahétvégéket és nyári táborokat rendszeresen látogatta, és hosszú éveken át vezetett maga is hétvégét és nyári tábort. 1996 szeptemberében kezdett oktatni, mely jónéhány évig alaptanfolyamok és gyakorló órák megtartásából állt.

2000-ben részt vett a nemzetközi Sivananda Jóga Védánta Központok által szervezett 10 napos béke fesztiválon Dorsetben, ahol a Sivananda Jóga nemzetközi alkalmazásába nyert betekintést. Ezután Ausztriában, Wales-ben és Németországban volt nemzetközi Sivananda táborban.

Ugyanebben az évben indította el az élőzenés kírtanák hagyományát az irányzaton belül Magyarországon. Hosszú évekig tanult a Krisna-tudatú hívők egyik kiváló zenészétől, Prabhupádánugától harmóniumozni, mridangázni és karatalozni.

2001-ben csatlakozott a Sivananda Jógaoktatói Képzéshez is mint oktató, először a Bhagavad-gítá, kírtana és anatómia tárgyakban. A Bhagavad-gítá és a kírtana tantárgyakat azóta is oktatja.

2001-ben alapította meg az Ánanda Zenekart, mely éveken át élőzenés ünnepeken (Sivarátrí, Navarátrí, Rámanavámi, Guru Purnima) népszerűsítette a bhakti-jógát és a kírtanát. 2005-ben a zenekar CD-t adott ki a legkedveltebb Sivananda kírtanákból, melyet 2012-ben egy második CD is követett.

2009-től 2014-ig tanult szanszkritül Dr. Körtvélyesi Tibortól.

1995 óta fordít és lektorál a Sivananda Jógaközpont számára a Jógaközpont fordítópcsoportjának tagjaként. Részt vett B.K.S. Iyengar „Jóga – A Holisztikus Egészséghez Vezető eszköz” c. könyvének fordításában.

Önzetlen szolgálat megjelenése munkájában:
A Sivananda Jógaközpontban valamennyi tevékenységét, azaz jógaóráit, a Sivananda Jógaoktatói Képzésben oktatói részvételét, fordításait, ünnepek szervezését ellenszolgáltatás nélkül végzi 1995 óta.

Napi gyakorlata (szádhanája):
Szvámí Sivánanda tanításai alapján a jóga minden ösvényét (dzsnyána-jóga, bhakti-jóga, rádzsa-jóga, karma-jóga) gyakorolja. Jelenleg a fővonalat a dzsnyána-jóga adja, azaz a védánta alapművek napi szintű tanulmányozása, és az ezen való meditációs elmélkedés. A rádzsa-jóga (melynek része a hatha jóga) jegyében naponta végez ászana- és pránájáma gyakorlatokat. A bhakti-jógát otthoni szertartás végzésével és spirituális programok (kírtana, szatszang) rendszeres látogatásával, valamint mantrázással gyakorolja. A karma-jóga otthoni fordításokban és jógaórák megtartásában jelentkezik.

Ajánlói írták róla:
“Az Ő tudása és tehetsége nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy minél szélesebb körben és minél változatosabb fordításokon keresztül ismerkedhessenek meg az emberek a jóga tanítával.”

“Szorgalmas, őszinte, jószívű, kitartó, önzetlen szolgálatával sokat tett már eddig is a jóga népszerűsítéséért.”

“Példát mutat őszinte életével, ezzel is kisegíti a tanítványokat a mélyebb pontokról.”