Jógarádzsa Kiválósági Díj nyertese 2022:
Keserű Aranka (Szaraszvatí)

Képviselt irányzat: Sivánanda jóga

Oktatás helye: Sivánanda Jógaközpont, 1028 Budapest, Szegfű utca 2.

Oklevelei: Jógaoktatói oklevél, 2006 Budapest; Vezető jógaoktatói oklevél, 2014 Budapest

Mióta oktat: 2006

Mit oktat: Tradicionális hatha jóga, csakraharmonizáló jóga, meditáció, pránájáma,
jógafilozófia – különösképp Bhagavad Gítá és Hatha Jóga Pradípiká

Szakmai életútja:

1996-ban találkozott először a jógával. 2005-ben jelentkezett a Sivánanda Jógaközpont jógaoktatói képzésére, mely elvégzése után 2006-ban megalapította egy oktatótársával a Shanti Jóga-szigetet. Már ekkor kereste a kapcsolatot a külföldi Sivánanda Jógaszervezetekkel. 2007-ben három hetet töltött Indiában, a Szvámí Szatjánanda vezetése alatt álló rikiai és bihari (India) ásramokban. 2010-től többször, több hetet töltött a risíkési Sivánanda ásramban, Mestere otthonában.

Hallgatóként és jógaóraadóként is tartotta a kapcsolatot a Sivánanda Jógaközponttal, s részt vett az általuk szervezett jógahétvégéken és jógatáborokban, 2009 óta ő maga is tart ilyen elvonulásokat. 2010-ben csoportot szervezett a bécsi Sivananda Yoga Vedanta Centerbe, s még ugyanebben az évben ellátogatott a németországi Sivánanda közösséghez is. 2011-től közreműködött további Jóga-szigetek alapításában is.

2012-ben megválasztották az Magyar Jógaoktatók Szövetsége titkárának, majd 2013-tól az MJSZ elnöke lett, mely posztot 2020-ig látta el.

2012 óta részt vesz Sivánanda Jógaközpont oktatóképzéseiben, ahol Bhagavad-Gítá, Kírtana és Meditáció tárgyakat oktat.

2014-ben ellátogatott Risíkésbe, majd Magyarországot képviselte az Európai Jógakongresszuson, Németországban.

2015-ben részese lehetett a Lisszabonban megrendezett Nemzetközi Jóganapon.

2016-ban meghívást kapott a II. Európai Jógakongresszusra, melyet Radhadesh, a belgiumi ISKCON adott otthont. A Jógakongresszus részét képezte az Európa Parlamenti látogatás is, ahol a téma “A jóga hatása a világbékére” volt. Ezen a Jógakongresszuson vették fel az MJSZ-t ünnepélyes keretek között az Európai Jógakonföderációba.

2018-ban Párizsban vett részt a III. Európai Jógakongresszuson.

2019-ben felkérést kapott a Sivánanda Jógaközpont vezetésére, melyet elfogadott. A központot 2020 január 1-től vezeti.

Önzetlen szolgálat megjelenése a munkájában:

2006-2020-ig heti rendszerességgel tartott Bhagavad-Gítá Klubbot, Mahámantra estet, Hajnali meditációt és Krisna púdzsát. Ugyanebben az időszakban havi rendszerességgel jógaórát, szatszangot és kírtanát vezetett, valamint előadásokat és műhelymunkákat tartott ellenszolgáltatás nélkül. 2012 óta havi több alkalommal vesz részt jógaoktató képzésben. 2009 óta számtalan jógatábor szervezésében, vezetésében is részt vett. 2012 – 2020 között a Magyar Jógaoktatók Szövetségének titkáraként majd elnökeként végzett szolgálatot.

Napi szádhanája:

Naponta fordít időt testi és lelki gyakorlatokra egyaránt. Ébredéskor 1,5 – 2 óra Mahá-mrtjundzsaja mantrával kezd, melyet fél óra szent szöveg, könyv olvasással folytat (ez gyakorta a Bhagavad-Gítá). Ezt követően fél órát meditál és ászanázik, pránájámázik, amennyire ideje engedi. A meditáció, az ászanák és a pránájáma alatt személyes beavatott mantrájával dzsapázik. Napi utazásai során rendszeresen hallgat mantrákat és énekli is azokat. Étkezéseit és munkáját felajánlja.